Dwejra, Gozo – Ahol az Azúr Ablak állt egykoron


Talán ki merem jelenteni, hogy az egész ország legszebb természeti látnivalója a Gozo-n található Dwejra és környéke. Ez a név valószínűleg így önmagában sokaknak nem juttat eszébe semmilyen különösebb képet, viszont ha azt mondom Azúr Ablak, na akkor már igen. 


Itt állt 2017. márciusáig ez a Málta szimbólumaként is emlegetett ablak formájú, hatalmas sziklaképződmény. Csodálatos, magával ragadó, tekintélyt parancsoló volt, mindenkit elvarázsolt és rabul ejtett. A természet viszont visszavette… azt lehetett tudni, hogy alakja folyamatosan formálódik, vékonyodik, viszont mindenkit meglepett a 2017. márc. 8-i reggel. A viharos időjárás megadta a végső döfést, az ablak a tengerbe omlott. A képződményből semmi sem maradt, a hullám martaléka lett. Rendkívül szomorú esemény ez, és akinek volt szerencséje látni, tudja mit vesztettünk. Viszont én azt mondom, Gozo és Dwejra így is kihagyhatatlan! Az egész sziklavilág, ami ott látható valami döbbenetes tájat fest elénk. 


A belső tengerhez mindenképp sétáljunk le, a parkolóban található buszmegállótól lefelé vezető kis utcácska végén lesz. Találunk lent egy egyszerű kis büfét, ahol olcsó és finom salátákat, szendvicseket és hamburgerket fogyaszthatunk. A kávéjuk felejthető. De a látvány nem, amit az asztalunktól élvezhetünk. Itt lehet felszállni a 20 perces csónakokra, mely a belső tengerből induló csatornán át a nyílt tengerre visz, már maga az odavezető út is csodás, de ahogy átértünk ismét fantasztikus élményben lesz részünk. Az ára 4 eur/fő. Megmutatják az ablak szikláit is, ahogy a tengerfenéken nyugszanak, és még sok minden mást, korallokat például. Ha visszaérünk és esetleg komolyabban megéhezünk, a parkoló oldalában található Azure Window étterem tengeri herkenytűi és más földi finomságai közül választhatunk, itt a kávé is kitűnő lesz!


Sétáljunk ki a sziklákra a parkolóból odafent a tenger irányába, itt a Blue Hole-hoz, vagyis a Kék Lyukhoz is lemehetünk, nyáron szélcsendes időben akár csobbanhatunk is (ahogy a beltengerben szintén). Búvárok sokasága merül itt alá.


A távolban lesz még egy szép kis őrtorony, mely szintén megér egy sétát az előtte található partszakaszra is!


Felkereshetitek önállóan, a hop on hop off buszokkal (23 eur/főtől), vagy a folyamatosan induló idegenvezetett túráinkkal (70 eur/főtől)!


Gozo, én így szeretlek…

Similar Posts