Utazási információk: beutazás, közlekedési módok

Indulási helytől függően egész évben választhatunk menetrend szerinti, vagy fapados légitársaságokat. Szálláslehetőségek közül igen széles a kínálat, magánlakás, apartman, hostel, szállodák. Kérje segítségem akár komplett utazási csomagra vagy külön szolgáltatásokra van szüksége (reptéri transzfer, szállás, repülőjegy).

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

2022. ápr. 11 után érvényben lévő beutazási szabályok részleteiről az alábbi helyeken tájékozódhat:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

https://www.maltairport.com/covid19/arrival/

https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx

Alapvetően a legfontosabb tudnivalók összefoglalva, 2022, júl.25-től:

  • az oltással nem rendelkezőktől tesztet sem fognak kérni

UTAZÁS A REPTÉRRŐL A SZÁLLÁSRA

  • tömegközlekedés (részletek az alábbiakban)
  • gyűjtőjárat (5 eur/fő/irány)
  • taxi (személyautó 25-35 eur/irány, kisbusz magasabb áron, létszám függő)

TÖMEGKÖZLEKEDÉS

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal kitűnő posztját javaslom tájékozódásképp:

https://www.facebook.com/maltaiidegenforgalmihivatal/posts/1815336315312857

Hogyan közlekedj Máltán KISOKOS

Külön vesszük a közlekedési formákat, úgy mint BUSZOK, KOMPOK, HAJÓK, AUTÓK , METRÓK és ŰRHAJÓK.

Buszközlekedés Máltán:

A reptéri csomagfelvétel után, a terminálba belépve találhatjátok a Bus Office-t (javasoljuk, hogy itt kezdjetek, ugyanis a szigeten csak pár helyen tudtok “bérleteket” venni, a fő turista zónákban automata is megtalálható már, a reptéren is), ellenben a buszon MINDEN esetben tudtok jegyet venni de sok esetben az nem annyira éri meg, de erről később (VIGYÁZAT, a covid helyzet miatt a sofőr nem fog tudni visszaadni, mindig legyen apró nálatok!!!).

A jegyek a téli időszakban 1.50 EUR, DE 2 ÓRÁN BELÜLI ÁTSZÁLLÁS ESETÉN CSAK BE KELL MUTATNI A SOFŐRNEK, NEM KELL ÚJ JEGY, ez nyáron is így van, tehát ha átszállsz 2 órán belül egy másik buszra, akkor nem kell új jegy.

A nyári időszakban 2 EUR a jegyár, az éjszakai busz 3 EUR.

Téli időszak: október közepétől június közepéig

Nyári időszak: június közepétől-október közepéig

Ha átverekedted magad az infón, akkor itt találod a kártyatípusokat:

https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Az 1 hetes kártya például 21 EUR ért korlátlan utazást biztosít, de csak 1 fő használhatja, a 12 alkalmas bérletet viszont több személy is használhatja egy úton!

Itt is, 2 órán belüli átszállásnál NEM von le újabb összeget!

További jegy és bérlet típusok (van ami múzeumi belépőket és kompjegyet is tartalmaz)

https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Néhány jótanács:

– A buszokat LE KELL INTENI, MINDEN ESETBEN

ennek oka az, hogy egy egy viszonylaton, sok busz közlekedik, a sofőr nem tudhatja, neked melyik kell. Egyezményes karral kalimpálás, és meg fog állni.

– A buszvezetőnek mindig igaza van! Ő az aki az utasokért és a biztonságért felel, tehát ha mond-tesz valamit, annak oka van.

Ha azt mondja hogy:

– NEM szállhatsz fel, mert már nem férsz fel, akkor ne nyomulj, mert, nos hát a többiek raknak le…HIDD EL! Ha tele a busz, és a soförnél lévő sárga vonal, és az ajtó közé szorulsz, akkor bizony nem férsz fel!

– Hiába kalimpálsz a kezeiddel, és nem áll meg a busz

Nem, nem Budapesten vagy, csupán annyi történt, hogy a busz tele van, elérte a szállítókapacitás végét, nem tud több utast felvenni. Extrém helyzetben van hogy nem férsz fel a következőre sem.

TIPP: Kerüljetek képbe a viszonylat térképekkel, és használjatok más járatokat is átszállással, hiszen mint most már tudjuk, 2 órán belül amúgy sem kell új jegyet venni, ha irányban jó és nem jött amit várunk, akkor pattanjunk fel, ne várjunk a csodára. Alapvetően a pontosság nem elvárható, de ha késik 15p et, az a járat már nem fog jönni. Továbbá a busz akkor jön, ha már előtted áll !!! Minden további fikció.

Minden másra ott a TALLINJA APP (viszonylat tervezés)

Iphonosoknak itt: ITT

Androidosoknak itt: ITT

Térkép:

https://www.publictransport.com.mt/en/route-map

https://www.publictransport.com.mt/en/timetables

Egyéb tippek:

Ha egy megállóban sok busz fordul meg, akkor legyünk résen!

Menjünk a másik mögé és jelezzünk annak ami “el akar osonni ” mögötte, menjünk elé, és jelezzünk ha el akar hajtani. Jelezzünk akárhogyan

Azonosításnak használjátok a buszmegállók neveit (minden esetben ki van írva a megálló táblán), az alkalmazás csak így fog működni, ha a megállók neveit adjátok meg! Amennyiben csak annyi írtok, hogy Bugibba-Valletta, akkor többnyire olyan járatokat is bedob, ami sokkal messzebbről indul, illetve nem feltétlen az adott célnál tesz le. Oké, hogy Málta nem olyan nagy, de senki nem szeret kilométereket kerülni, nem?

Komp közlekedés

Fő komp közlekedés Málta (Cirkewwa) és Gozo (Mgarr) között

Cirkewwa komp terminálba belépve semmi dolgotok nincsen, mint felmenni a bent álló egyik kompra (Név szerint: Ta Pinu, Gaudos, Malita, és a kicsit kisebb Nicolaus)

Az odaút díját mi álljuk, mikor odaértek a terminálba, nem kell fizetnetek semmit, csak felmenni a kompra

A viteldíjat visszafelé, az Mgarr-i terminálban kell megváltani, aminek összege 4.65EUR/fő (Felnőtt)

További információ: https://www.gozochannel.com/

Az út kb 25-30p, a felső fedélzetről mesés kilátás nyílik Gozo-ra és a Kék Lagúnába is bepillanthatunk.

ÚJ kompjáratok június elsejétől:

Vallettából Gozora mindössze 45 perc alatt

Június 1-től gyorsjárat köti össze Málta fővárosát Vallettát a gozoi Mġarr kikötővel. Két hajós társaság is gyors komp járatokat indít június 1-től a két sziget között. A járatok kora reggeltől késő estig, megközelítőleg óránként indulnak mindkét irányba, ezzel is csökkentve a sziget közúti terhelését, segítve a gozoi ingázók életét és nem utolsó sorban az esti szórakozási lehetőségeket mindkét szigeten. Az út minden esetben kb. 45 perces lesz és a járatok kizárólag utasokat szállítanak. Bicikli, e-roller és e-bike is szállítható lesz, de ezek száma járatonként maximált, ellenben motor és más gépjármű szállítására nem lesz lehetőség. A járatokon korlátozott számban kisállatokat is lehet majd szállítani. Az állatokra és eszközökre vonatkozó esetleges pótdíjjakról az üzemeltetők weboldalán lehet tájékozódni, csakúgy, mint a menetrendekről és a normál, illetve kedvezményes (helyi közlekedési bérlettel – Tallinja cards – érvényes vagy gozoi lakosokra vonatkozó) viteldíjakról.

Virtu Ferries Gozo (https://virtugozo.com)

A társaság kettő, korábban Málta-Szicília útvonalon használt gyors hajóját állítja üzembe az új útvonalon.

Hétközben reggelente Mġarr (Gozo)-ból és Vallettából is egyaránt 6:15-kor indul az első járat. Az esti utolsó járat Gozoról 21:15-kor indul és 22:00-ra ér a fővárosba, ahonnan az utolsó járat Gozo felé 22:15-kor indul. Péntekenként Gozoról 23:15-kor is lesz egy járat, ami 00:00-ra ér Vallettába és onnan vissza 00:15-kor Gozo felé.

Hétvégente és ünnepnapokon mind Vallettából, mind a gozoi Mġarr-ból 7:15-kor indul az első járat, míg az utolsó Gozoról 23:15-kor és Vallettából 00:15-kor.

A Virtu Ferries alapárai az alábbiak szerint alakulnak (retúr ár, személyenként)

Felnőtt: €12,00

Gyerek (4-10 éves): € 6,00

Gozo Fast Ferry (https://gozofastferry.com)

Hétközben reggelente Mġarr (Gozo)-ról 05:45-kor indul és 6:30-ra ér Vallettába az első járat és vissza Vallettából pedig 06:45-kor. Az esti utolsó járat Gozoról 23:45-kor indul és 00:30-ra ér Vallettába, ahonnan az utolsó járat Gozo felé 00:45-kor indul.

Hétvégén és ünnepnapokon Az első járat Gozoról 06.45-kor, Vallettából vissza pedig 07:30-kor indul. Az utolsó járat Gozoról Vallettába 23:45-kor és vissza Vallettából Gozo felé 00:45-kor indul.

A Gozo Fast Ferry alap jegyárai az alábbiak szerint alakulnak:

Online vagy a Gozo Fast Ferry App-on keresztül (retúr ár személyenként)

Felnőtt: €9,99

Gyerek (4-10 éves): € 5,99

Last minute – a hajónál (retúr ár személyenként):

Felnőtt: €12,00

Gyerek (4-10 éves): € 6,00

Az indulás-érkezés Valletta nagy kikőtőjéből a Ferry terminálból lesz, a Barrakka lift aljától.

Gozo-n Mgarr kikötőjében, a nagyok mellett lesz a másik állomás.

Kompközlekedés SLIEMA-VALLETTA és VALLETTA-HÁROM VÁROS (3 cities) között:

A jegyár 1.5 EUR, éjszakai járatokra 19:30 után 1.75 EUR

A kompok fél óránként közlekednek, a menetidő kb 5-10p.

http://www.vallettaferryservices.com/route_map.html

Tuti TIPP:

Amennyiben többen vagytok, kb 4-6 fő, és a Valletta-3Város kompnál várakoztok a forróságban hogy átjussatok a 3 Városba, akkor ajánljuk, hogy engedjetek a tradícionális Dghajsa-k tulajdonosainak, akik ugyanott várakoznak a csónakjaikkal, ahonnan a komp indul, és minimális árkülönbségért sokkal hangulatosabb és gyorsabb utat kapunk! Fejenként 2 EUR-ért garantált élmény!

Hajó közlekedés, Kék Lagúna

Mind a fő szigetről, mind Gozo-ról el tudtok jutni a kék lagúnába turista hajókon.

Máltáról Cirkewwa komp termináltól jobbra a kiosk mellől indul a hajó (RED TICKET), illetve onnan nem messze visszafelé, 2 buszmegállóval a végállomástól a Labranda Riviera hotel elől is indulnak hajók (BLUE TICKET, általában itt kevesebbet kell várakozni)

Gozo-ról a nagy kompkikötőből szintén mennek hajók a Kék Lagúnába. (GREEN TICKET).

A hajók kb 30 percenként indulnak, és a jegyekkel ugyanabba a kikötőbe térhettek vissza.

A viteldíj 13 EUR.

Végezetül az autós közlekedésről:

Számtalan bérlési lehetőséggel találkozhattok, de pár dolgot jó, ha tudtok!

Az út BAL oldalán közlekedünk, így a kormányt bizony a jobb oldalon találhatjátok. Akinek nincs rutinja a másik oldalon, az könnyen balesetet okozhat, így nem biztos, hogy az amúgy is khmmm, dinamikus máltai forgalomban érdemes rutinra szert tenni. Parkolás sokfelé közel áll a lehetetlenhez (sűrűbben lakott, központi részek, illetve a fővárosban), ezeken a helyeken inkább a parkolóházakat, és nagy központi parkolókat ajánljuk. Autóval ingyenesen megállni csak a fehér vonalakkal jelzett helyeken lehetséges, minden további büntetést von maga után. Bérlésnél érdemes az extra baleseti biztosítást kérni, nem véletlenül szerepel a lehetőségek közt!