Utazási információk: beutazás, közlekedési módok

Indulási helytől függően egész évben választhatunk menetrend szerinti, vagy fapados légitársaságokat.

Budapestről a WizzAir és RyanAir, Pécsről a Fly Universal Air repül közvetlen járatokkal Máltára.

Szálláslehetőségek közül igen széles a kínálat, magánlakás, apartman, hostel, szállodák. Kérje segítségem akár komplett utazási csomagra vagy külön szolgáltatásokra van szüksége (reptéri transzfer, szállás, repülőjegy).

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

Az érvényben lévő beutazási szabályok részleteiről az alábbi helyeken tájékozódhat:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

https://www.embassypages.com/hungary-embassyoffice-valletta-malta

HASZNOS INFORMÁCIÓK MÁLTÁRA UTAZÁS ELŐTT

Manapság sokan utazunk csak pár napra és inkább hátizsákot, vagy 10 kg-os poggyászt választunk az idő rövidsége miatt. Épp ezért nagyon okosan érdemes tervezni a magunkkal kívánt ruhadarabokat, felszereléseket. Rutinos utazóként szeretnék segíteni pár jó tanáccsal. Én igyekszem környezet és egészségtudatosan élni, ezen a szemüvegen keresztül írom az alábbiakat.

Mit vigyek magammal, hogyan készüljek?

TÉLEN” (novembertől áprilisig)

 • fényvédő: Máltán most már egész évben ajánlott ennek a használata. Kapható külön arcra is kis kiszerelésben otthon, ezt könnyen magunkkal tudjuk vinni és nem kell a helyszínen foglalkozni ennek beszerzésével és a leégett arcbőrünket sem kell félteni.
 • eső/szélkabát: kombinált kabát az októbertől áprilisig tartó időszakban mindig jól jön, vagy poncho, ha átmeneti kabátot hozunk, ezek nem foglalnak nagy helyet.
 • réteges öltözék és 2 pár cipő. Ebben az időszakban a 10 fokos nappali hőmérséklettől (extrém hideg, de időnként van ilyen is) a 24 fokig mindenre fel kell készülni akár egy héten belül is, lezúduló esőzés vagy csodaszép napsütés is előfordulhat. Máltán egyébként bárhol könnyen vehetünk cipőt, ruhákat, ha kietlenebb részen is járunk, fél óra múlva biztosan elérünk valami lehetőséget. Szóval ha vállaljuk a rizikót és csak egy pár cipőt, kevesebb ruhát hozunk, az is jó!

NYÁRON (májustól októberig):

 • fürdőruha, naptej, napszemüveg és bármi ami a strandra kellhet, könnyen beszerezhető a helyszínen. Elektromos szúnyogriasztó (Magyarországon több a szúnyog jellemzően, de időnként itt is zavaróak), angol szabványú konnektorhoz átalakító (akkor hozzuk, ha van otthon, emiatt nem kell venni otthon drágán, kis boltokban is gyakran kapható kb.3-4 eur az ára.

BÁRMELY IDŐSZAKBAN, EGÉSZ ÉVBEN:

 • fizetés, készpénz, bankkártya: nagyon sok helyen tudunk kártyával fizetni, de kevés készpénz, apró mindig legyen nálunk (pl. a tömegközlekedésen a pontosan kiszámolt összegnek örülnek)
 • textil bevásárló tasak: én szeretem a helyi ízeket megkóstolni, piacra menni, ezt viszem magammal és tudok bele pakolni, kis helyet foglal és a környezetet is óvtam közben. Visszafelé akár a szennyesnek, akár a reptéren vásárolt holmiknak is jó lesz!
 • szappan: tusfürdőnél bizonyos fajta szappanok sokkal jobbak, kis helyet foglalnak nem is számít folyadéknak és szintén nem kell bajlódni a beszerzésükkel, itt említeném meg az eldobható fogkefét. Nem minden szálláson adnak tusfürdőt, sampont.
 • nedves/fertőtlenítő törlőkendő: bármire jó lehet!
 • tusolóba vékony, könnyű papucs

UTAZÁS A REPTÉRRŐL A SZÁLLÁSRA

 • tömegközlekedés (részletek az alábbiakban)
 • taxi (személyautó 20-40 eur/irány, kisbusz magasabb áron, létszám függő)

TÖMEGKÖZLEKEDÉS MÁLTÁN:

BUSZKÖZLEKEDÉS honlapja: https://www.publictransport.com.mt/

Jegytípusok: https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Egyszeri 2 órás (átszállásra is jó) utazásra jogosító jegy nappal 2,5 eur, éjjel 3 eur, a gépkocsivezetőnél kapható (érmével fizessünk) és a buszon csak ez a típus vásárolható. Ezen kívül a fenti linken található gyűjtőjegyek (12 jegy, 21 eur) és bérletek (fejenként 25 eur a hetijegy) között válogathatunk (éjszakai és TD jelzésű buszokra nem használható), melyeket automatákban, buszpályaudvarokon és üzletekben szerezhetünk meg: https://www.publictransport.com.mt/en/where-to-buy-travel-card

Menetrendek az applikációban jól követhetők (a tényleges indulásokról) vagy a honlapon: https://www.publictransport.com.mt/en/routes-timetables

Sok negatív tapasztalat is olvasható a buszközlekedéssel kapcsolatban. Az biztos, ha nem végállomáson szállunk fel, mindig intsük le a buszt (mert ha nincs leszálló és nem integetünk, nem fog megállni). Ha integetünk, de nem állt meg, az azt jelenti, hogy tele volt. Előfordul sok minden, ha az időt nem sajnáljuk, nem lehetetlen ezzel közlekedni. Ha szerencsénk van jó lesz a tapasztalat, ha nem hát nem és ennyi 😊

KOMPOK, HAJÓK

Komp közlekedik:

Valletta – Három Város (Vittoriosa) (csak személyszállítás) valamint Sliema (Ferries)- Valletta (csak személyszállítás) között https://vallettaferryservices.com/ fél óránként, 2 eur/irány.

Valletta és a Három város (Vittoriosa) között mehetünk a folyamatosan induló 6 személyes gondolára emlékeztető dghajsa-kkal is, irányonként 3 eur az áruk. A Valletta-i Felső Barakka Kertből menjünk le a lifttel (1 eur) a kikötőbe a zebra túloldalán, jól ki lesz táblázva és már ott is vagyunk. A komp is innen indul egyébként. Illetve a dghajsákkal tehetünk fél órás kikötői hajózást is, ára 10 eur.

Fenti kompok viharos időjárásban nem közlekednek: https://www.maltairport.com/weather/

és https://www.windfinder.com/#13/35.9383/14.3507

Valletta – Gozo (csak személyszállítás) https://gozofastferry.com/ illetve https://virtugozo.com/pages/fares-and-schedule katamarán típusú hajók, szintén érdemes ránézni a honlapra egy szelesebb napon, közlekedik-e.

Cirkewwa (Málta) – Mgarr (Gozo) https://www.gozochannel.com/ visszaútban kell fizetni, 4,65 eur/fő, gyerek 1,15 eur, autó 15.70 eur vezetővel. Az út kb. fél óra, a kompon büfé üzemel.

Hajókirándulások a Kék Lagúnába https://joyofmalta.com/turaink/hajozas-comino-ra-a-kek-laguna-ba/ , valamint kisebb, menetrend szerint közlekedő hajók Málta északi végéből, valamint Gozo-ról: http://www.cominoferries.com/

TAXIK

Taxitársaság jó pár működik a szigeteken.

A fehér taxikba csak akkor szálljunk be, ha olyan helyen kérjük a szolgáltatást, ahol fix árakat jelző pénztár van. Ott befizetjük a megfelelő összeget és a taxisnak már nem fizetünk. Vagy applikációban rendeljük. Egyéb esetekben hajlamosak a túlszámlázásra! https://www.maltataxi.mt/

Applikáción, telefonon rendelhető kedvező árú taxik:

Bolt https://bolt.eu/en/cities/malta/

Über https://www.uber.com/global/de/cities/malta/

Ecab https://www.ecabs.com.mt/

Bérelhető elektromos roller: https://bolt.eu/en/scooters/

KERÉKPÁR illetve ROBOGÓ kölcsönzők fellelhetők, de az ország nem ezen közlekedési eszközök paradicsoma!

AUTÓBÉRLÉS

Máltán bal oldali közlekedés van. Ha ennek ellenére vezetésre adnánk a fejünket, az autót teljes biztosítással béreljük. A parkolás közterületen ingyenes, de találni sok esetben kihívás. Léteznek fizetős parkolók bevásárlóközpontokban, Valletta körül (mert ide csak gyalog fogunk úgyis bemenni) a mélygarázs fix óradíjakkal, vagy Floriana-ban több lehetőség adomány alapon, vagy 4 eur/parkolás időtartamtól függetlenül.

Autóbérléssel kapcsolatban szívesen ajánlom a következő cégeket:

emmcarhiremalta.com

swiftcarhire.com

GYERMEKKEL UTAZOM

A kisebbek részére ajánlott programok: Popeye falu, Planetarium https://esplora.org.mt/planetarium-experience/ városnéző vonatok Rabat, Valletta, Vittoriosa, ízlés szerint állatparkok!

CSOMAGMEGŐRZŐ

Vallettaban a város elején a Burger King mellett egy ajándékboltban vállalnak csomagmegőrzést, valamint a reptéren is!

MIT ÉRDEMES MEGNÉZNI, FŐBB LÁTNIVALÓK:

Ha először jár Máltán és csak pár napra, véleményem szerint a „kötelező” látnivalók: Valletta, Mdina, Kék Barlang, Gozo! Ezután ha marad még idő Vittoriosa (3 város). És NEM, NEM a Kék Lagúna és NEM a Popeye falu. Persze ízlések és pofonok.

Kis hajók indulása:

Kék Barlang – erős deli szél esetén nem közlekednek, aznap lehet kérdezni, ha nem veszik fel akkor nem dolgoznak, telefonszám 00356 216 400 58

Gozo – Dwejra – erős észak-észak-nyugati szél esetén nem közlekednek.