kosar tele fűszernövényekkel a marsaxlokk-i piacon, háttérben a kikötő

Egy Marsaxlokk-i vasárnapom


15 máltai nyári szezonom alatt kevés vasárnap volt, hogy ne dolgoztam volna. Ez a szép május végi viszont szabad maradt. Édesanyám már korán felköszöntött gyermeknap alkalmával. Neki mindig az leszek. Már múlt héten, amikor Marsaxlokkban jártam a csoporttal megszületett bennem a döntés, legközelebb eljövök, kora reggel és nagyon jót fogok piacozni. Így is lett.


Nem is keltem végül túl korán, valamivel 8 óra előtt indultam otthonról. A sziget még csak ébredezett. Imádom ezt, az utak szinte üresek voltak, így szeltem át hosszában ezt a kicsiny szigetet. A rádióban olasz és helyi bandák élettel teli dalokkal zenéltek, a nap sütött, kellemes szél simogatta arcom a tegnap éjszakai frissítő zápor után. Elhagytam pár nagy kanyart, ahol többen életüket vesztették balesetben. Közhelyes, de az élet milyen múlandó és én örültem most minden pillanatának. Az olasz zenék kapcsán eszembe jutottak a szicíliai emlékeim, amikor évekkel ezelőtt minden héten hajnalban indultam át az egy napos kirándulásra. Szicília csodaszép. Szerettem, de ugyanakkor kemény időszak volt az nekem sok szempontból. Mára könnyed emlékek. Olyan jó az idő múltával visszagondolni.


Megérkeztem Marsaxlokkba, még könnyen parkoltam. A hét minden napján van itt piac, de csak vasárnap ekkora és a halárusok is csak ekkor jönnek.


Máris az első két helyi termelőbe akadtam. Az egyik idősebb hölgy kardvirágot árult, de valami hihetetlen gyönyörűeket. Az egyik kedvenc virágom, errefelé ritkán lehet kapni. Vettem is három szálat, 1.5 eur volt darabja.


A piacon ekkor még főként a máltai vásárlók voltak jelen. Szeretek elveszni ilyenkor és csak sodortatni magam az eseményekkel és az áramlattal. Halat most nem terveztem venni, mert volt ebédünk és az inkább frissen jó, pedig a választék nagyon csalogató volt és az árak is kedvezőbbek, mint a boltokban. Inkább a csodaszép friss zöldségek és gyümölcsök izgattak. Találtam kis kerek cukkinifélét és bikaszív paradicsomot, a héten lesz belőlük töltött verzió. Vettem még nagy csokor petrezselymet és bazsalikomot is, 0.5 Eur az ára fajtánként. A máltai sárgadinnyének és baracknak sem tudtam ellenállni, utóbbi már jó érett, puha! A kelkáposzta is gyönyörű zöld volt, de árulnak itt még sajtokat és kimért tengergyümölcsei salátát, édességeket is. Természetesen ruhákat és kütyüket, mindent ami a piacon szükséges!


Mire visszaértem a piac elejére úgy 09.30 körül, hirtelen eszméletlen tömeg lett. Alig bírtam a nagy kosarammal előre haladni. Nyugtáztam, nekem ennyi volt a piacozás, az időzítés tökéletes volt.


Ekkor kezdték a hajósok túráikat hirdetni, mellyel a közeli St. Peter’s Pool-hoz lehet elmenni, 10 euróért oda-vissza.


Visszafelé vezetve a reptér közelében épp felszállt egy gép, ahogy kiért a felhő árnyékából, gyönyörűen megsütötte a nap. Arra gondoltam, mekkora csoda ez a repülés is…milyen jó lesz hazalátogatni nemsokára. De láttam két autót is egyik visszapillantó tükörrel behajtva, a máltaiak szerint ez inkább csak a vezető ülésnél fontos, hogy használható legyen. Végü lis…


Megálltam még a Lidlben pár dologért. A kasszában sorba állva a biztonsági őr kiszúrta, alig van valami nálam. Egy máltai házaspárt megkért, engedjenek előre. Nem volt kifogásuk. Aztán az előttük álló feltételezhetően nem máltai férfi is előreengedett. Mosollyal köszöntem kedvességüket.


Felkereshetitek önállóan, a hop on hop off buszokkal, vagy a folyamatosan induló idegenvezetett túráinkkal!


Hazaérve Alanis Morissette Thank you című dalával parkoltam le.

Similar Posts