Karácsony és szilveszter Máltán 2023-ban


Közeledik az év vége. 

Nekem idegenvezetőként eltelt a 16. máltai nyár is, ami élményekben, építő találkozásokban, mindenféle tapasztalatokban, és sok- sok napsütésben volt gazdag. Hálás szívvel gondolok vissza.

Igyekeztem ezt a cikket úgy összeállítani, hogy a legtöbb kérdésre választ kapjanak a Máltára készülő turisták.

A nagy „őszi” roham után most kicsit lelassultunk, talán kevesebb a felfedező, az időjárás is megváltozott, de milyen kegyes volt hozzánk. (?) Másrészről ijesztő, hogy az első záporok még csak a napokban érkeztek meg és mossák le Máltáról a port és remélhetőleg virítják ki a természetet.

Szóval, itt van, ami fontos lehet, ha karácsony – szilveszter körül utaztok Máltára!

Az országban minden múzeum és látnivaló zárva tart dec. 25-én és jan. 1-jén. Kivételek az éttermek, érdemes előzetesen asztalt foglalni!

Szintén mindkét nap a tömegközlekedés is szünetel általában átmeneti ideig. Erről részletes infót egyelőre nem találtam, de később fent lesz: https://www.publictransport.com.mt/en/service-updates

A karácsony ünnepe 25-én van, nem 3 napos mint nálunk, tehát 24 és 26-án szinte minden változatlan egy normál naphoz képest – 24 vasárnapra esik.

Magyar idegenvezetett kirándulások nem indulnak dec. 22-26 között, dec.31, jan. 1-jén. 

Karácsonyi rendezvények:

  • Nov. 25- dec. 31. Christmas in the capital – csodás kivilágításban látható Valletta
  • Dec. 7-13. Christmas village Rabat
  • Dec. 8-jan. 7. Fairyland https://fairylandmalta.com/


További események:

Szilveszter éjjelén szabadtéri ingyenes koncert szokott lenni Valletta-ban a St. George’s téren!

A máltaiak sok esetben elmennek étterembe vacsorázni, majd éjfél után hazamennek. A koncertektől (leginkább Vallettára értendő), bulinegyedtől (Paceville, Gianpula) viszont hajnalig hangosak az utcák.

Málta időjárása Decemberben

Időjárás… az év ezen időszakában minden előfordulhat, viharos szél, hirtelen lezúdúló hatalmas mennyiségű csapadék és tavaszias napsütés, pulcsis napok. Szóval aki ilyenkor látogat Máltára, ezt a rizikót vállalnia kell. A hőmérséklet 15-22 fok között ingadozik. Jó ötlet lehet emiatt olyan szállást foglalni, ahol spa részleg is rendelkezésre áll. Téli időszakban kiváló választás Valletta-ban vagy Sliema-ban szállást foglalni!

Egyéb hasznos infók az utazás tervezésénél

Máltai utazási információk

Hol és mi finomat együnk, igyunk… 

Leszakadt az ég, milyen benti programok jöhetnek szóba

Ha kérdésetek maradt bátran keressetek!

Mindenkinek stresszmentes év végét kívánok, inkább legyünk együtt vagy magunkban gyönyörködjünk az élet szépségein az ajándékok hajkurászása helyett!

2023. november 23.

Similar Posts