Top látnivaló Máltán: Comino – Kék Lagúna


Málta több szigetből áll, a nagyobbak a Málta, Gozo, Comino, a kisebbek között szerepel a Cominotto, Szent Pál és Filfla. Comino és a Blue Lagoon, vagyis Kék Lagúna, Málta és Gozo között helyezkedik el. 

A Kék Lagúna kihagyhatatlan!!! Álomszép türkizkék víz, a mederben szinte fehér homok vár ránk. Szépsége, hangulata abszolút természetközeliségében is rejlik, nincs város a közelben. Comino majdnem lakatlan, néhány hivatalos lakosa van mindössze és egy hotel, mely jelenleg zárva tart.

Nevét a kemmuna-ról, vagyis fűszerköményről kapta. Ma is megtaláljuk ezt a növényt errefelé. A rajta álló Santa Marija őrtornyot Wignacourt nagymesternek köszönhetjük, a 17. század óta. A britek idején katonai terület volt a sziget. 

Igaz, téli időszakban rendkívül jókat lehet kirándulni a kizöldült szigeten, de mégiscsak a nyár az igazi idő arra, hogy felkeressük a Kék Lagúnát. 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen itt a strand? Sziklás domboldalban találunk bérelhető napozószékeket, vagy csak ledobjuk törölközőnket és már csobbanhatunk is a kristálytiszta, türkizkék színű vízben. Nem egyből mély vízbe érkezünk, illetve Comino és Cominotto között a távolság mivel kicsi, ezért át is úszhatunk, de arra vigyázzunk, hogy áramlatok sokszor előfordulnak, erre figyelmeztetnek is az itt őrködő vízimentők. 

Van-e étkezési lehetőség? Igen, számos büfékocsi kínálatából választhatunk, melyen inkább gyorsétel, snack jellegű kínálattal rendelkeznek.

Ingyenes a strand? Igen, csak napozószékért, ernyőért kell fizetni. Nem kötelező, de főszezonban erősen ajánlott!

Van tusolási, öltözési lehetőség? Igen, de öltözési lehetőség csak a nyilvános illemhelyiségben. 

Tippek a megközelítésére:

  • szervezett hajókirándulással: szállásoktól vagy ahhoz közeli gyűjtőpontokról felvesszük a Vendégeket, majd Sliema Ferrieshez vagy Bugibba kikötőjébe igyekszünk (attól függően kinek hol helyezkedik el a szállása). Hajóra szállást követően Málta keleti partjai mentén északra indulunk. Elhaladunk a Szent Pál öböl, Mellieha és Málta északi vége mellett, így érkezünk a Kék Lagúnába, ahol több órás szabadidő, fürdési lehetőség vár ránk a lassabban mélyülő mederben. Ebédszünet, melyről a hajó legénységétől tájékoztatást kapunk. Késő délután visszaindulunk a kikötőbe, majd transzfer a reggeli felvételi pontokra. 
  • önállóan: Menetrend szerinti hajók, kompok indulnak Cirkewwa-tól, Marfatól valamint Gozo-ról is: Komp menetrend itt. Valóban csodálatos, de a nap bizonyos részében tömeg lesz a főszezoni időszakban, ezt nem titkolom! Ha reggel megyünk az első hajókkal, kicsit elkerülhetjük ezt. Comino körüli barlangokat látogató hajók indulnak a lagúnából. Sziklás (helyenként csúszós) domboldalon lehet helyet foglalni, széket/ernyőt bérelni (2 főre kb. 20 eur). Büfékocsik, csomagmegőrző, egy nyilvános wc/tusoló található. 
  • bérelhetünk selfdrive hajókat is itt.

Vigyük maszkunkat, pipánkat, a csodálatosan tiszta vízben fantasztikusakat búvárkodhatunk, akár palackkal is helyi búvárbázisokkal, akik ide szerveznek túrákat.

Similar Posts